torstai 29. syyskuuta 2016

Marsujen terveysasiaa!!osa2

Moi!


Tässä osassa käsitellään esim.kystia,kasvaimia,rasvapatteja ja esim.jalan venähdyksiä/murtumia.

Sanon vielä ,että jos joku ihmettelee ,että miten on voinut olla sitä ja tätä niin kyllä sitä pian 4 vuodessa ehtii sattua ja tapahtua ja 3 vuotta on ollut enemmän kuin 2 marsua tarkoittaen ,että luultavasti tulee sairauksia useammin kun jos olisi 2 marsua .

Kysta:Kanelilla on ollut tämä, tarkalleen munasarjakysta.Kanelilla oli se viime talvena ,mutta epäilimme kasvainta sillä oireet eivät oikein täsmänneet kystaan.Ilmeisesti siitä alueelta alkaa lähteä karvaa ja marsun käytös vaihtuu.Paino voi myös laskea (puntaroimisesta tulee erikseen postausta).
Kanelilla se hoitui ihan itsestään tietenkin kävimme ell:ssä ja siellä kontrollissa se todettiin puhjenneeksi.Ensimmäinen hoito vaihtoehto on hormoonipiikit jotka on todettu auttavan joillakin marsuilla.Sitten on leikkaus.Sen itse ottaisin viimeisenä siillä leikkaus on aina riski pieneläimillä.
Kanelilla oli todella tuuria tämän kanssa sillä se juuri silloin täytti 5 ja sen ikäisiä ei enää alettaisi edes leikkaamaan, jos olisi tarve sillä hän luultavasti menehtyisi:(.

Kasvain:No tätä ei ole meilläkään ollut ja en nyt kyllä osaa sanoa ,etttä miten tuon kystan ja kasvaimen erottaa toisistaan.Eli jos tunnet jonkun kovan myökyn marsussasi suuntaa ell:iin niin ne voivat antaa diagnoosin.

Rasvapatti:Tämä taas on pieni pehmeä "pallo".Olen kuullut tästä paljon ,mutta tätä ei ole ollut.
Jos se ei haittaa- tai näytä vaivaavan marsua antaisi sen vain olla sillä yhdellä kaverillani marsu menehtyi sen leikkauksessa.

Jalan venähdys/nyrjähdys/murtuma:Viimalla taas on pienenä nyrjähtänyt jalka sillä se oli tulossa ylä kerrasta vähän liian vauhdikkaasti.Viima ei laittanut ollenkaan painoa tassulle ,mutta ei näyttänyt kipuilevan.Vaikka kello oli 10 illalla/yöllä lähdimme Viimaa käyttämään päivystyksessä.
Viima sai jotain kipu lääkettä ehkä(?).En tarkalleen muista sillä Viima oli alle puoli vuotias eli siitä on jo pari vuotta.Lääkäri totesi kuitenkin ,että ei ole murtunut/poikki.Ja jalka on siis nyt täysin kunnossa!(3,5v)
Lääkäriin käskettin tulemaan takaisin jos Viima ei ole laittanut painoa jalan päälle kuukauden päästä.
Ja ei ollut laittanut.Lääkäriin siis taas ja tällä kertaa jalka vielä kuvattiin ja sitten lääkäri totesi ,että jalka (toinen takajalka siis kyseessä) on vain pahasti nyrjähtänyt ,että kestää jonkin aikaa ,että paranee ja 2kk siinä kesti kunnes painoa alettiin ottamaan jalalle.Murtumisissa voidaan käyttää jotain "kipsiä" ,mutta niistä ei kokemusta.

Tässä taas vähän lisätietoa!
Olen lukenut mukaan myös tavallaan omia kokemuksia ,että mitä ehkä odottaa jos joku näistä sattuu marsullesi tulemaan.

                                                            
                                 -Emilia ja marsut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti