sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Marsujen terveysasiaa!! osa1

Moi!


Heti alkuun sanon ,että marsujen uudet omistajat ja myös ne joilla on ollut pitempään marsuja lukisivat tämän postauksen!!

Tämä postaus liittyy marsujen terveyteen.Olen lähiaikoina nähnyt niiiiiiin monia postauksia Facebookissa, Instagramissa ja ylipäätään somessa , että ihmiset kyselevät pitäisikö marsu viedä lääkäriin ja mikä on ,että marsuja on menehtynyt..
Tässä postauksessa yritän auttaa ja selventää asioita , en yritä osoittaa sormea keneenkään vaan kertoa yleisesti kaikille!
Ja myös kerron yleisiä sairauksia.

Ihan 1 homma :Jos epäilet , että marsu on sairas varaa aika eläinlääkärille!!!
Olen esim.Facessa lukenut joita kommentoija jotka ei oikeastaan tiedä mistä puhuvat ja jos marsu on oikeasti sairas ja muut sanovat seurailla se voi viedä eläimen hengen.Tietenkin riippuu tapauksesta , että ei ihan kaikesta tarvi saada hirveää paniikkikohtausta.

Kun hankit marsut sinun tulisi ottaa tietoa yleisistä sairauksista ja jos et näitä jo tiennyt en tarkoita , että olet hirveä hoitaja , mutta ainakin tiedät ne nyt!
Ja jos joku nyt miettii niin ei en minäkään tiennyt kaikkia näistä ,mutta olisi kannattanut ottaa selvää.


Haavat:Voivat tulla esim.marsujen tapellessa tässähän ei ole mitään "alkuoireita" , mutta haavat tulisi pitää puhtaina , jos isoja soittaisin ell (eläinlääkärille) ohjeista tai jos ei näytä alkavan paranemaan sanotaanko viimeistään 1vk päästä soittaisi silloin myös.

Hengitystietulehdus:Minulla on niin paljon tietoa tästä aiheesta ,että voisin vaikka tehdä siitä oman postauksen!Dahlialla oli tosi pienenä (kun se ei ollut vielä minun omistuksessa ) ollut paha ripuli ja kasvattajat olivat uskoneet , että se ei selviäisi.Noh Dahlia vielä elää iloisena marsuna!Luullaan , että siinä sen vastustus kyky heikkeni ja Dahlialle tulee kyseinen tauti muutamia kertoja vuodessa.Oireita ovat aivastelu , yskintä , rohiseva hengitys ja siinä vaiheessa kun marsu alkaa olla jo apattinen on lääkäriin jo kova kiire!Tämä on yksi tauti minkä kanssa en koskaan jää odottelemaan ja katsomaan paheneeko , voi olla hengen vievä!
Hoito tapahtuu antibiootilla!

Silmän 'taudit': Meidän Kanelilla taas on ollu näitä silmäpuolen ongelmia nämä (ainakaan yleensä) eivät ole ihan niin akuutteja.Kanelilla on ollut heinän pistoja silmissä jotka on tosi yleisiä ja oireena punainen silmä , rähmäinen ja joskus aristava.Tähän olemme saaneet silmätippoja ja siitä kerrasta lähtien silmä on ollut rähäinen , olemme käyneet monella eri lääkärillä ja ovat todenneet silmän olevan ok vaikka vielä vuotaa.Voi olla myöskin kun ikää tulee niin voi vain senkin takia vuotaa.
Heinä silmän takana onkin aika raju näky joskus. Tässä kannattaa kyllä käydä pian lääkärissä yleensä voi olla verta ja heinä tököttää silmästä.En suosittele aloittelijoiden yrittää sorkkia sitä pois , että silmä ei pahene!Silmä tulehduksissa myös ell.
Cherry eye on vähän kuin fatty eyen näköinen ,Kanelilla on ollut tämäkin ja on vähän vaikea selittää miltä se näyttää.Voi googlettaa.Meillä tämä hoitui vain kosteutus tipoilla ja kun pidimme silmän siistinä vedellä.

Virtsatietulehdus:Tämäkin on ollut muutamaan kertaan , huomaa siitä kun virtsa on punertavaa joskus se voi kuitenkin tulla joistain ruuista, mutta kannattaa käyttää lääkärissä tässäkin!

Korvatulehdus:Näitä meidän marsuilla ei ole ollut , mutta tiedän sen verran , että voi ainakin tulla jos ei putsaa oikeasti koskaan marsujen korvia.

Tässä oli muutama!Seuraavassa osassa keskitytään 'möykkyihin' ja marsun ontumiseen jne.
Jos haluat , että kerron jostain seuraavassa postauksessa laita kommenttia tai jos tarvit muuten jossai  apua yritän aina auttaa!
 
Haluan vielä kerran sanoa ,että yritän vain auttaa ja en itsekkään alkuaikoina aina huomannut jos on marsu sairas ,toivottavasti joku sai apua!

Tämä oli tosi pitkä , mutta tärkeä postaus joten kiitos kun luit tänne asti!


                                   -Emilia ja marsut 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti